70 88 77 582 w 34
wiślij sms o tresci WNIOSEK na 7393 (3.69 zł za sms)

Zdrowa żywność Międzyzdroje

Zdrowa żywność Międzyzdroje

Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że zakupione w okresie warzywa można ukisić także dzięki temu spożywać je przez wszystek rok. To również pyszny, jeden w prywatnym rodzaju smak oraz wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Łobez

Co takiego niesamowitego istnieje w kiszonkach?

zdrowa żywność

zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one rozkładają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ immunologiczny, natomiast nie tylko. Jeszcze więcej słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z środkiem, co czyni, że całe bakterie w jelitach posiadają ponadto wpływ na polskie zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej jedynej mikroflory, i nawet powinien ją dostać pod opiekę, planując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co dobrze, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w postaci surowej. Oraz więc przyjemny przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości dodatkowo w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – stronę z nich trwań potrafi już wiesz, jednak czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i odkryjesz w ostatnim wpisie. Czyli do dzieła!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i wybierasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w prostych sokach. Inaczej będzie być dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go zaś więcej ubij kapustę. Zabieg tenże będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Oraz więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest obecnie gotowa. Na koniec umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki zamontuj w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na pewien słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sumy. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do mocnego i chłodnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz korzystać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego a zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie daj do słoika wraz z niewielu łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w całości zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś tak przez tydzień w jasnym pomieszczeniu. Plus toż aby istniałoby na końcu! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został wytworzony przez polskie sklepy oferujący Nasze artykuły z dostawą do budynku w Niemczech.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments